Privatkopieringsersättningen bör avskaffas

Den 1 april 2011 kommer privatkopieringsersättning också att tas ut för usb-minnen och externa hårddiskar. I dagsläget tas ersättning ut för bland annat cd- och dvd-skivor, mp3-spelare och dvd-spelare med inbyggd hårddisk, samt även äldre lagringsmedia som till exempel magnetband.

Det är som att betala ersättning för eventuellt framtida ”brott”.

Om man skulle dra till med en liknelse så skulle samtliga Sveriges bilägare kunna tvingas betala straffavgift då det köper nya däck till sin bil. De kan ju komma att användas i framtida hastighetsöverträdelse, eller hur är det med en kofot? Är den belagd med straffavgift – den kan ju komma att användas i ett oärligt syfte!

Kopiering för privat bruk är inte förbjudet enligt svensk lag, och filmer, bilder och musik kan laddas ned legalt från nätet mot betalning. Det är inte rimligt att man tvingas betala en ersättning för att använda tomma medier till att spara sina semesterfoton eller semesterfilmer eller för den delen ha betalat för att ladda ner låtar via Internet för att sedan lyssna på dem i sin mp3-spelare.
Det finns lagstiftning inom området, exempelvis Ipred, där den illegal nedladdning av upphovsskyddat material beivras.