Chefstillsättningar en svindlande tanke

Nu har det i dagarna blivit klart med ny vd till det kommunala fastighetsbolaget och kan man tänka sig så blev det en intern rekrytering. Ingen av de andra kandidaterna föll tydligen (S)tyrelsen i smaken. När ordförande säger att de viktigaste egenskaperna hos den nya vd:n är att personen har tryggt ledarskap och är en strateg och klarar av de förändringar som Ockelbogårdar står inför, undrar nog fler än jag hur det står till med värderingar av kompetens – kan det vara så att det kanske var andra faktorer som styrelsen värderade högre…

När man ger ett erbjudandet till en person som enligt uppgift inte ens sökt jobbet, och när Ockelbogårdar dessutom inte mindre än två gånger förlängt ansökningstiden för att få in fler ansökningar – när personen man gav erbjudandet till redan fanns i företaget ser det inte bra ut. Det är inte bra om det finns spår av svågerpolitik vid chefstillsättningar oavsett om det är i kommunala bolag eller förvaltningar. Tyvärr naggas trovärdighet för Ockelbogårdars styrelse genom detta handlande.

Samma kandidat var under våren ett säkert kort till rollen som teknisk chef i kommunen, men där fanns synpunkter på sättet att tillsätta en hög kommunal chef. Att en hög chefstjänst tillsätts intern i utan någon som helst konkurrens och värdering av kompetenser och kvalifikationer är inte bra. Det är glädjande att det nu verkar det bli en korrekt rekryteringsprocess, något som är rätt väg att gå om kommunen har ambitionen att vara en attraktiv arbetsgivare.

Att bli vd kan nog vara ett bra ”plåster på såren” istället för att bli teknisk chef.