Ny Chefstillsättning en svindlande tanke igen

I dag kan man läsa i Arbetarblandet att kommunen har anställt en ny tekniskchef, de senaste chefstillsättningar har inte varit de allra bästa!

I ett tidigare inlägg, 29 juni 2011, hade jag förhoppning om att det framöver skulle bli en korrekt rekryteringsprocess, något som är rätt väg att gå om kommunen har ambitionen att vara en attraktiv arbetsgivare.

Men när det nu tillsätt tekniskchef utan en tillsynes relevant erfarenhet är det illavarslande, jag tror att det kan bli svårt att få tilltro till organisationens förmåga. Jag tror även att det skapar en förvåning bland kommuninnevånarna om denna tillsättning – varför man inte ta tillfället i akt och förändrar verksamheten? Kommunen behöver inte flera chefer utan kommunen behöver fler pedagoger!

Nu blir det en energikonsult som enligt egen utsago bara jobbat initialt med ”stora” projekt… oj oj om två år kommer denna att lämna kommunen likt hur bygg och miljöchefen gjorde!

Jag undrar vilka tillsättningsgrunder det finns i det senaste fallet, hur det står till med värderingar av kompetens – kan det vara så att det kanske var andra faktorer än dokumentera erfarenhet eller tidigare ledarerfarenhet etc. som värderas högre? Det verkar inte vara det som man har efterfrågat ialla fall, vara en tydlig beslutsfattare, ha tidigare erfarenhet av att ansvara för egna projekt mm.

Inte heller detta informerades kommunstyrelsen om vid det senaste möte den 28 november men det kanske är så att kommunledningen och/eller S vetat om detta?

Men det kanske är så att vi får vad vi betalar för….