Vindkraft– lovar runt håller tunt

Vid regionfullmäktige 21 april 2015 ställdes frågan om huruvida regionens investering i två vindkraftverk utanför Kalmar är lönsamt. Jodå blev svaret. Kraftverken snurrar på – och – jadå de är lönsamma. I en artikel i ATL (15 april 2015) konstateras det tvärt emot att vindkraften orsakar bekymmer för producenterna.

Lönsamheten ifrågasätts. 2010 var det samlade elpriset inklusive elcertifikatet 1.227 kronor/MWh. Idag ligger nivån under 400 kronor/MWh. Med andra ord ett ras på cirka 70%. För lönsamhet krävs att bara elen kostar 400 kronor/MWh och elcertifikaten 300 kronor. Alltså ett pris på 700 kronor/MWh.

För investerare i vindkraft under åren 2009 – 2012 (däribland region Gävleborg) är läget prekärt. Kraftverken var under den här tiden dyrare än dagens och hade dessutom sämre effektivitet. Man räknade i ekonomiska kalkyler med höjda i stället för sänkta elpriser.  Slutsats: de här vindkraftverken går med förlust.

Pehr Backström FP
Stig Mörtman FP

Debattartikel publicerad i Arbetarbladet, Gefle Dagblad, Din Lokaltidning och Hudiksvalls Tidning