Posten; ett (S)ervice experiment

I Gävle tidningarna kan man i dag ta del av den bild som målas upp av brevbärare, invånare och Hofors kommun. Sen post, post som inte kommer, post som inte delas ut då det inte finns tillräckligt med personal. Hofors kommun vågar exempelvis inte längre längre lita på att breven kommer fram i tid. Förr kunde man säga att man lägger ett brev på lådan så har du det i morgon. Så kan man inte säga längre, menar kommunalrådet i Hofors.

Inget är nytt under solen. Om man går tillbaka till det glada 80-talet gjorde en S-tjänsteman om posten, med dåvarande S-regeringens goda minne eller uppmaning, med stora och nya satsningar på internet, för paket och brev var passé.

Detta resulterade i nedläggningar av postkontor och dålig service med sena brev, inte blev internet satsningen heller någon framgång. Inte vet jag men när det offentliga ska leka företagare verkar ofta dessa (S)atningar gå åt pipsvängen, eller som rumpnissarna i Ronja Rövardotter lär ha sagt “Voffor gör di på detta viset?”