Styra ambulanser i egen regi – stabilt och hållbart

I dagarna startade landstingen i Uppsala och Västmanland upp ambulansdirigering i egen regi, i samband med att avtalen med SOS Alarm gick ut. I ett pressmeddelande säger verksamhetschefen för ambulanssjukvården i Uppsala län att det är viktigt att medicinska bedömningar görs av sjuksköterskor och att dirigeringen görs av personal med god lokalkännedom. Ambulanssjukvården har blivit allt mer avancerad och vårdkedjan börjar redan vid den första telefonkontakten.

Den nya verksamheten i Uppsala, Sjukvårdens larmcentral, ingår i ambulanssjukvården som är knuten till Akademiska sjukhuset och bemannas av sjuksköterskor dygnet runt, året runt. Landstingen i Uppsala och Västmanland anser att ambulansdirigeringen är en central samhällsfunktion. Genom att ta över den i egen regi får de en långsiktig och stabil lösning som minskar sårbarheten.

Samtidigt öppnar de bägge landstingen upp för möjligheten att fler landsting och regioner på sikt ska ha möjlighet att ansluta sig.

2010 hoppade dåvarande Landstinget Gävleborg av ett samarbete med tre andra landsting när det gällde upphandlingen av en larmcentral i länet, vilket gjorde att man fortsatt har avtal med SOS Alarm.

Vi undrar om vår region har svängt i denna så viktiga fråga och om regionen nu har några planer på att ansluta sig till Uppsala och Västmanland?

Pehr Backström FP
Stig Mörtman FP

Artikel publicerad i bla Arbetarbladet, Gefle Dagblad, Hudiksvalls tidning, helahalsingland.se och Din Lokaltidning