När engagemang eller intresse saknas!

Nyligen skrev jag tillsammans med min partikollega Pehr Backström en artikel om att landstingen i Uppsala och Västmanland valt att dirigera ambulanser i egen regi med personal med god lokalkännedom, istället för som alla andra via SOS alarm. De anser att ambulansdirigeringen är en central samhällsfunktion och genom att ta över den i egen regi får de en långsiktig och stabil lösning som minskar sårbarheten. Vi undrade därför om vår region anser detsamma och om regionen har några liknande planer?

I går rapporterade flera media om en busschaufför i Gävle som körde en man med svåra smärtor till sjukhus när ambulansen inte dök upp. Idag dirigeras ambulanserna i länet antingen från Falun, Sundsvall, Östersund eller Luleå.

Tyvärr har ingen, vad jag känner till, valt att lyft upp denna fråga vid regionfullmäktige nästa vecka. När det inte sker i en så viktigt fråga utgår jag från att det inte finns något engagemang eller intresse för hur eller om ambulanser kommer fram till de behövande, vilket i sig är tragiskt och beklämmande!