Anonym i Gävleborg ?

Jag konstaterade i en artikel under sommaren att med eHälsomyndighetens nya tjänst ”Hälsa för mig” kommer svenskarnas hälsodata framöver att lagras på dataservrar utomlands. Och att det vore bättre om informationen låg på system i Sverige, då skulle svenska myndigheter som Datainspektionen lättare kunna kontrollera informationssäkerheten. Till och med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, efterlyste en ordentlig riskanalys och en beskrivning av vilka säkerhetsåtgärder som vidtagits när ”Hälsa för mig” nu drar i gång.

Men samtidigt noterade jag att det kanske inte blir så stor skillnad mot för idag? För hur ser det egentligen ut med vår känsliga sekretessbelagda patientinformation? Var ligger informationen idag och vilka har tillgång till den förutom vårdgivaren och patienten?

Nu kan vi återigen läsa i media om att utländska företag samlar på sig information från exempelvis webbplatser som tillhör kommuner, myndigheter och landsting.

Besökare på exempelvis Region Skånes webbplats lämnar ifrån sig bland annat ip-nummer och information om webbläsaren. Men även detaljerad information om vad personen läser om, i form av en rad nyckelord så som magbesvär, viktminskning mm. Dessa slås ihop med andra uppgifter om besökaren, varpå alltihop skickas för registrering till de utländska bolagens servrar. Och som gör att företagen kan följa besökaren på mängder med andra webbplatser.

Fråga är nu – hur är det hos Region Gävleborg? Vilken information, från regionens webbsidor, skickas iväg utomlands? Kanske något regionråd vet?

Stig Mörtman FP

Debattartikel publicerad i bla Arbetarbladet, Gefle Dagblad och helahalsingland. se