40 miljoner plåster

Nyligen beslutade regionen att ge vissa sjuksköterskor en bonus för “trogen” tjänst, och det är de väl värda, men nog kunde 40 miljoner kronor användas till något som mer kommer framtiden till gagn. Det man nu gör är att belöna det som varit men långsiktighet och framåtanda är väl kanske inte det som förknippas med den politiska majoritetens politik!

Nog för att det verkar som om regionen numer har klippkort för besök till den amerikanska västkusten men den svenska västkusten verkar på många områden kommit lång och vore väl värd ett besök om man nu vill tänka nytt, fritt och längre än vad näsan räcker.

Exempelvis har man vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal under snart ett års tid på försök provat på sextimmarsdag för sjuksköterskor och undersköterskor. Detta har enligt uppgift lett till bla. kortare operationsköer, förbättrat vården, gjort anställda nöjdare och arbetsplatsen mer populär.

Om regionen skulle prova på detta skulle man åtminstone göra hälften av den politiska majoriteten nöjda men till skillnad från vad både MP och V antagligen vill, slutar inte verksamheterna inom hälso- och sjukvården kl 14. För hur var det dåvarande KD ledaren Göran Hägglund sa när han tillsammans med Gustav Fridolin MP deltog vid Expressen utfrågning kring sex timmars arbetsdag ”Fråga Gustav först, han måste snart gå hem.

Bonus kan nog se som ett plåster på såren för att man står ut och ”ställer upp”, istället för att förebygga så att man inte får sår!

Debattartikel publicerad i bla helahalsingland.se, Arbetarbladet, Gefle Dagblad och Din Lokaltidning.