Skattepengar sprids för vinden

2012 beslutade dåvarande landstinget Gävleborg att köpa två vindkraftverk i Småland. Vi hade gärna bidragit till utvecklingen i regionen men de hade bäst pris och bäst organisation, sade dåvarande miljöpartistiska landstingsrådet.

Som orsak till att man skulle investera i vindkraftverk i Småland var att det är större brist på el i södra Sverige och det gör att andrahandsvärdet är högre om vi någon gång skulle få för oss att sälja, sade dåvarande landstingsrådet vidare.

Vi Liberaler har ställt oss undrande inför lönsamheten och motiven till denna investering och vid regionfullmäktige i april 2015 ställdes frågan om hur det var med investering i de två småländska vindkraftverk – är de lönsamma? Jodå blev svaret. Kraftverken snurrar på – och – jadå de är lönsamma. I en artikel i ATL konstateras det tvärt emot att vindkraften orsakar bekymmer för producenterna.

För de som investerade i vindkraft under åren 2009 – 2012 (däribland dåvarande landstinget Gävleborg) är läget – prekärt, sa Bill. Prekärt, sa Bull! Vindkraftverken var under den här tiden dyrare än dagens och hade dessutom sämre effektivitet. Man räknade i ekonomiska kalkyler med höjda i stället för sänkta elpriser.

Men nu har det, vad jag förstår, seglat upp ännu fler mörka moln på himlen och det förs nu diskussioner inom regionen om att de småländska vindkraftverken, kanske med huvudvärk, då de tydligen inte uppfyller ställda krav. Efter ett par år har man kommit på detta och nu gör regionen allt för att antingen krypa ur avtalet eller hitta en köpare.

Det vore intressant att höra vilket av de ledande regionråden som först yppade orden förgrömmade vindkraftverk!

Ska man få syn på en köpare är man nog tvungen att göra som Emil gjorde, när han hissade sin lillasyster Ida i flaggstången då hon aldrig sett Mariannelund! När man väl har hittat någon får man se till att de inte springer till Snickebo’a och lägger på haspen, från insidan!

Artikel publicerad i bla Arbetarbladet, Gefle Dagblad och Din Lokaltidning