Äntligen satsning på primärvården!

Nu närmar vi oss den tid på året då arbete med att ta fram nästa års budget för hela region Gävleborg startat. Då är det glädjande när jag som frisinnad liberal och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden ser att det ekonomiska utrymmet att satsa på primärvården i länet är stort, flera hundratals miljoner i extra riktade anslag!

Om man flyttar vården närmare patienterna, blir det ju det som hela regionens hälso- och sjukvård är upp byggd i kring. För om man tittar på den infrastruktur som finns i och kring länets sjukhus så har de senaste årens överbeläggningar, där patienter exempel vårdas i korridorer, med all tydlighet visat på att länets hälso- och sjukvård egentligen är uppbyggd kring en fungerande primärvård. Till och med parkeringsplatserna, kring sjukhusen, bygger på att ha så få besökare som möjligt!

Satsningar på primärvården borde egentligen gillas av alla, även den politiska majoriteten då man äntligen slipper ha för mycket folk på sina för små sjukhus och samtidigt som miljön förbättras då färre behöver ta bilen så långa sträckor! För handen på hjärtat, hur gjorde du när du behövde ta dig till närmaste sjukhus, när din hälsocentral var stängd – inte tog du bussen med flera byte utan du tog bilen!

Vi har sett andra förändringar som på sikt riskerar att utarma landsbygden ännu mer, exempelvis ambulanssjukvården där ekonomiskt kreativa skulle kunna förändra bemanning. Där det idag finns en beläggning om mindre än 20% per natt skulle en optimering mot 100% beläggning kunna innebära en ambulans på plats två nätter i veckan istället för sju!

För att möta framtidens utmaningar, med en åldrande befolkning och skenande kostnader är lösningen glasklar. Satsa på primärvården, så tjänar man igen pengarna med ränta. Man får dessutom en nöjdare och friskare befolkning, och mindre onödig sjukvårdskonsumtion.

Likt tjoaren som ropar äntligen när Svenska Akademiens ständige sekreterare meddelar Akademiens beslut om Nobelpriset i litteratur blir det skönt och befriande att få säga detsamma när det gäller satsningar på primärvården – Äntligen!

Stig Mörtman, L
frisinnad liberal
ersättare Hälso- och sjukvårdsnämnden

Artikel publicerad i bla Arbetarbladet, Gefle Dagblad, helahälsingland.se och Din Lokaltidning