Patienten i fokus – skynda långsamt

Under 2,5 år har regionen arbetat med att komma på att det är patienten som ska vara i fokus och nu ska det kommuniceras ut i organisationen!

Samtidigt är det svårt att hänga med i svängarna när regionen och den politiska majoriteten i sin vilja att finna sin plats i sammanhanget å ena sida tar intryck av en av Amerikas största aktörer inom den sk non profit-vården, som bara härom året gjorde 25 miljarder i vinst, samtidigt som man vill begränsa vinster i välfärden!

Å andra sidan inspireras man av ett upplägg som i sitt ursprung är starkt drivet av standardiserat arbete och tidsstudier, vilket kan tyckas märkligt då patienter och deras sjukdomar knappast kan betraktas som produkter ut med löpande bandet!

Det är bra att man finner sin plats i tillvaron men det sätter strålkastarljuset på vilket ledarskap som krävs inom vården. Ledare inom sjukvård, liksom andra verksamheter, är och ska vara förebilder och inspiratörer för personalen i deras vård- och behandlingsarbete, men även se till att verksamheterna kontinuerligt utvecklas.

En verksamhetsutveckling som nu verkar saknas när det ”upptäcks” grundläggande saker, saker som för alla inom exempelvis serviceyrken är ganska uppenbara, där man är beroende av att ha en nöjd kund/gäst/besökare för att driva verksamheterna vidare.

Jag är övertygad om att medvetenheten inom verksamheterna i hälso- och sjukvården är hög inför problem såsom dålig tillgänglighet, behov av bättre patientsäkerhet, bättre kontinuitet och kvalitet på vården, och att behovet av förbättrings- och förändringsarbete
i organisation är stort. Samtidigt ska man vara medveten om att allt som sker ute i verksamheten utgår ifrån politiska beslut och eller med politikens goda minne så här vilar ett tungt ansvar på den politiska majoriteten.

Jag tror vidare att man kommer långt att om man låter verksamheterna verka enligt den princip läkarprofessionen sedan sekler tillbaka arbetat efter: att bota/lindra/trösta enligt Hippokrates läkared.

Tänk vad mycket bättre det hade varit om man redan för två och ett halvt år hade haft möjligheten att ta hjälp av ”Professor Balthazar”, det omåttligt populära barnprogrammet som visades på Sveriges Television under 1970-talet. Den godhjärtade gamle professorn Balthazar bor i en händelserik liten stad där invånarna ofta ställs inför knepiga problem. Ingen är bättre på att hjälpa dem än Balthazar, som tack vare sin universalmaskin alltid hittar en lösning.

Artikel publicerad i bla Gefle Dagblad, helahalsingland.se och DinLokaltidning