Vem sätter nålen i din kropp

Under en tioårsperiod har antalet recept på botox dubblerats och enligt en opinionsundersökning som nyligen presenterades i en artikelserie i SvD så kan nästan en tredjedel av svenskarna tänka sig att genomgå en estetisk skönhetsoperation – trots att det inte finns någon lagstiftning som reglerar den växande svenska marknaden. Men vem tar hand om misslyckade ingrepp är fortfarande inte helt klart!

I dag finns så kallade walk in-clinics, där man på lunchen kan slinka in för att med sprutor trolla bort fåror, något som för många idag inte är något konstigare än att applicera lösögonfransar, färga hår, bleka tänder eller göra nagelförlängningar.

Här finns de oseriösa aktörer som ser sin chans när drivkraften att göra det bästa möjliga av sitt utseende, fokuseringen på ungdomlig fägring och definierade idealbilder driver alla kurvor uppåt.

Om nu något skulle gå fel, vem tar då hand om eventuella komplikationer av en estetisk kroppsbehandling! Men när det saknas både regelverk och kontrollmyndighet, något som varit känt sedan länge, är läget rätt oklart – ungefär som vilda västern!

Hur många som fallit offer för outbildad personal på skönhetssalonger, eller för den delen okunniga kirurger vet ingen med säkerhet. Inte heller hur många som hamnat i den offentliga vården efter ett ingrepp för tydligen förs ingen statistik specifikt på sjukvård orsakad av estetiska ingrepp i syfte att försköna utseendet.

Det finns många som råkar illa ut, men som inte vill gå ut med det då det samtidigt är lite skambelagt att ha blivit lurad i jakten på ett förfinat yttre.

2015 överlämnade Skönhetsutredningen, Kroppsbehandlingar – Åtgärder för ett stärkt konsumentskydd,  till den rödgröna regeringen ett förslag till en ny lag och en nationell informationstjänst med oberoende information.

Tyvärr har inte mycket hänt efter det, den rödgröna regeringen har inte arbetat vidare med förslaget! Det är en bransch som behöver regleras: Många är okunniga och vem som helst kan gå en snabbkurs och börja ge injektioner.

Varför detta inte prioriteras hos den rödgröna regeringen är svårt att säga, kanske – hemska tanke – för att det främst är kvinnor som drabbas!

 

Artikel publicerad i Gefle Dagblad och helahälsingland.se