Replik – De lever i sin egen sfär

Replik INSÄNDARE, 9 nov, De lever i sin egen sfär, Sven-Åke Thoresen, Helahälsingland.se

Sven-Åke Thoresen, socialdemokrat i både kommun och region,  var härom vecka så indignerad över skattesystemet att han citerade DN:s ledarsida om att  “Välfärdsstaten omfördelar resurser mellan livets olika skeden. Från arbetsliv till skolgång och ålderdom” Hans skäl? Antagligen för att olika offentliga personer och bolag inte betalat mer skatt än de behövt!

Men att planera sin skatt, det vill säga betala den skatt man ska och i övrigt försöka minimera den enligt lagens ramar, är inte skattefusk, inte skattefiffel och inte olagligt. Det är inte ens omoraliskt. För det är just precis som samma sak som Sven-Åke Thoresen eget parti socialdemokraterna håller på med, för att använda finansminister Magdalena Anderssons ord, “aggressiv skatteplanering”!

De äger också aktiebolag och ingenstans i deras årsredovisningar finns någon vilja alls att betala mer skatt än man behöver faktiskt. Tvärtom, där finns olika kreativa och helt lagliga sätt för att försöka stjäla pengar från skattebetalarna och välfärden.

Är sensmoralen den att det OK när S sänker skatten, dvs lever i sin egen sfär? Jag menar, varför betala mindre skatt när man helt lagligt skulle kunna betala mer i skatt?  De måste inte utnyttja en massa avdrag för att sänka skatten, det går alldeles utmärkt att låta bli! Då hade gamla Svea på äldreboendet fått det lite bättre. Eller det blivit fler lärare till skolan.

Artikel publicerad i helahälsingland.se