Läkarbristen – mission impossible?

I länet är nästa varannan allmänläkare inhyrd av ett bemanningsföretag och att rekrytera är enligt regionledningen mission impossible – utan övrig jämförelse med filmerna av Tom Cruise, där även de mest omöjliga uppgifter blir lösta!

Receptet enligt regionrådet Tommy Berger  m fl i det rödgröna teamet är att utbilda och försöka förmå läkarna att stanna kvar! Men om inte de som redan är allmänspecialister stannar, hur ska man då förmå de som blir klara att göra det, de har antagligen redan under sin utbildning verkat i den arbetsmiljö som ingen uppenbarligen vill jobba i!

Jag har tidigare gett uttryck för vad jag tror är framgångsreceptet för få engagerade och lojala medarbetare och en attraktivt och omtyckt arbetsplats! Och vilken arbetsgivare vill inte det?

Jag tror att de arbetsgivare som vill vara säkra på att locka till sig de – för dem – bästa medarbetarna och få nyckelpersoner att stanna kvar måste upp på tå och visa sitt engagemang. Alla vet att det är inte bara lön och förmåner som gör att anställda trivs och presterar bra. Att kunna erbjuda en kultur med tydliga värderingar, inspirerande ledare och kollegor och spännande arbetsuppgifter är vad som krävs för att kunna locka till sig rätt talanger och få dem att utvecklas.

Som arbetsgivare måste man inte bara engagera sig i mål och strategier av ekonomiska mått. Man måste även lyssna på individen, inte bara lyssna och göra, utan även se och förstå. När en medarbetare eller individ känner att min arbetsgivare ser faktiskt mig som individ och inte bara min del i en grupp skapar vi ett förtroende. Detta förtroende både syns och märks utåt, glimten i ögat och leendet på läpparna hos en individ när denne talar om sitt jobb, det signalerar attraktiv arbetsgivare.

Som ytterligare salt i såren flaggar en annan i det rödgröna teamet, regionrådet Alf Norberg, upp att nu när vi inte har egna läkare så kan det bli så att patienterna får träffa andra yrkeskategorier istället för läkare och att vårdcentraler kan bli omplåstringsfilialer! Vart ska det sluta – blir det bara två vårdcentraler framöver, sjukhusen i Hudiksvall och Gävle?

Det bästa vore om den rödgröna politiska teamet fortsätter sin översyn och omstrukturerar bort sig själva – av omtanke med länets invånare! För som Tom Cruise rollfigur Ethan Hunt skulle ha sagt – det är aldrig för sent att göra rätt!

Artikel publicerad i bla helahälsingland.se och Arbetarbladet