S kastar sten i glashus

Replik till “Skattemoralen är en viktig del av den svenska modellen” av Patrik Lundqvists den GD 30 nov/ AB 2 dec

I lokalmedia har det rödgröna regerings(S)tyret proklamerat, genom Patrik Lundqvist (S), att skatt har med regler och lagar att göra, men också med moral och att betala skatt egentligen är ganska häftigt. Statsministern uttryckte det hela som ”…man själv måste ställa sig frågan vad som är det moraliskt korrekta att göra”.

Men att planera sin skatt, det vill säga betala den skatt man ska och i övrigt försöka minimera den enligt lagens ramar, är inte skattefusk, inte skattefiffel och inte olagligt. Det är inte ens omoraliskt. För det är just precis som samma sak som Patrik Lundqvists eget parti socialdemokraterna håller på med, för att använda finansminister Magdalena Anderssons ord, “aggressiv skatteplanering”!

De äger också aktiebolag. Ingenstans i deras årsredovisningar finns någon vilja alls att betala mer skatt än man behöver faktiskt. Tvärtom, där finns olika kreativa och helt lagliga sätt för att försöka stjäla pengar från skattebetalarna och välfärden.

Socialdemokraterna äger till exempel Fastighetsbolaget Adolf Fredrik AB*. Det är fastigheten på Sveavägen 68, dvs partihögkvarteret, i Stockholm som är bolagiserat. Där man istället för att återinvestera vinsten i verksamheten ger sig själv fina utdelningar! Det måste man inte göra, det är valfritt men det är ju låg skatt på utdelning!

Vidare kan man tänka sig att de även använder en form av intern räknesnurra – häromåret en väldigt utskälld metod när andra använde den! Låna pengar av ett koncernföretag, för att sedan betala hög ränta till sig själva, i enda syfte – att minska resultatet och därmed skatten!

Är sensmoralen den att det OK när (S)änker skatten, dvs lever i sin egen sfär, den sfär som nu senast migrationsminister Heléne Fritzon (S) försökte verka i och  undanhålla skatt?

Jag menar, varför betala mindre skatt när man helt lagligt skulle kunna betala mer i skatt? De måste inte utnyttja en massa avdrag för att sänka skatten, det går alldeles utmärkt att låta bli! Då hade gamla Svea på äldreboendet fått det lite bättre. Eller det blivit fler lärare till skolan.

Artikel publicerad i Arbetarbladet och Gefle Dagblad

 

* Exemplet ambitiöst framtaget av Rebecca Weidmo Uvell