Vårdköer – ständigt närvarande

Den senaste tiden har vi alla kunnat ta del av att vårdköerna inom regionen under de senaste åren ökat markant. 34% av Gävleborgarna fick 2017 inte träffa en specialistläkare inom vårdgarantins 90 dagar, 2012 var den siffran 7%.  Som orsak anges personalbrist!

Att länets sjukvård brottas med bemanningsproblem, vilka i förlängningen hotar den jämlika hälso- och sjukvård som länets alla invånare har rätt att förvänta sig, är i sig inget nytt men är det verksamheternas fel?  Eller är det den förda politiken som pekar ut riktningen och på så sätt styrt skutan dithän? Jag vill påstå att det är det nuvarande styret, och den förda politiken, som kantrat och att flera ur besättningen uppenbarligen fallit över bord!

Inför valet 2014 ställdes de ledande politikerna inför frågan om hur man ska locka personal till sjukvården och göra så de orkar jobba kvar? Från den politiska majoriteten var svaret klart – man skulle organisera om, i tron att en ny organisation löser allt, vilket är helt i den linje som samma majoriteten förespråkade när det gällde storregioner. De problem som länet brottas med i ett nafs skulle lösas av ”någon” annan långt borta bara det blir en större region.

Jag har tidigare gett uttryck för vad jag tror är framgångsreceptet för få engagerade och lojala medarbetare och en attraktivt och omtyckt arbetsplats! Och vilken arbetsgivare vill inte det?

Jag tror att de arbetsgivare som vill vara säkra på att locka till sig de – för dem – bästa medarbetarna och få nyckelpersoner att stanna kvar måste upp på tå och visa sitt engagemang. Alla vet att det är inte bara lön och förmåner som gör att anställda trivs och presterar bra. Att kunna erbjuda en kultur med tydliga värderingar, inspirerande ledare och kollegor och spännande arbetsuppgifter är vad som krävs för att kunna locka till sig rätt talanger och få dem att utvecklas.

Som arbetsgivare måste man inte bara engagera sig i mål och strategier av ekonomiska mått. Man måste även lyssna på individen, inte bara lyssna och göra, utan även se och förstå. När en medarbetare eller individ känner att min arbetsgivare ser faktiskt mig som individ och inte bara min del i en grupp skapar vi ett förtroende. Detta förtroende både syns och märks utåt, glimten i ögat och leendet på läpparna hos en individ när denne talar om sitt jobb, det signalerar attraktiv arbetsgivare.

Tyvärr tror jag att den rödgröna politiska majoriteten kommer att upprepa regalskeppet Vasas bedrift, då de envisas med att kollektivisera medarbetarna istället för att se dem som individer.

Artikel publicerad i bla helahälsingland.se och Arbetarbladet