Rödgrön politik skadar vården!

Vi har alla i lokalmedia den senaste tiden kunnat läsa om regionens olika kriser; i vården lämnar personalen och på det som styr regionens krisberedskap växer mossan.  Men det är egentligen inget nytt under solen, för så har det sett ut under lång tid i den rödgröna provinsen!

Personal slutar och lösning med inhyrd personal, för att kunna ge länsinvånarna vård, kostar pengar – över en kvarts miljard föregående år. Kontinuiteten försvinner i takt med personalen och vilka signaler ger det potentiellt ny personal?

Jag har tidigare gett uttryck för vad jag menar är framgångsreceptet för få engagerade och lojala medarbetare och en attraktivt och omtyckt arbetsplats! Och vilken arbetsgivare vill inte det?

Jag menar att de arbetsgivare som vill vara säkra på att locka till sig de – för dem – bästa medarbetarna och få nyckelpersoner att stanna kvar måste upp på tå och visa sitt engagemang. Alla vet att det är inte bara lön och förmåner som gör att anställda trivs och presterar bra. Att kunna erbjuda en kultur med tydliga värderingar, inspirerande ledare och kollegor och spännande arbetsuppgifter är vad som krävs för att kunna locka till sig rätt talanger och få dem att utvecklas.

Som arbetsgivare måste man inte bara engagera sig i mål och strategier av ekonomiska mått. Man måste även lyssna på individen, inte bara lyssna och göra, utan även se och förstå. När en medarbetare eller individ känner att min arbetsgivare ser faktiskt mig som individ och inte bara min del i en grupp skapar vi ett förtroende. Detta förtroende både syns och märks utåt, glimten i ögat och leendet på läpparna hos en individ när denne talar om sitt jobb, det signalerar attraktiv arbetsgivare.

När det gäller regionens krisberedskap finner vi föråldrade planer och styrdokument. Samma sak var det sommaren 2017 då det som styrde regionens informationssäkerhet var sju år gamla dokument. Det i tider då dataviruset Wannacry härjade över världen och sjukhus, kliniker, företag och myndigheter drabbades och var utslagna i flera dagar.

Vården, världen och tekniken står inte stilla även om den styrande rödgröna politiska majoriteten verkar vilja göra det.  Allt som sker i verksamheterna utgår ifrån politiska beslut, med politikens goda minne så här vilar ett tungt ansvar på den politiska majoriteten.

Det är inte läge att sticka huvudet i sanden och tro att allt är gott, eller aspirerar de rödgröna på utmärkelsen Årets GuldStruts?

Artikel publicerad i Gefle Dagblad, Arbetarbladet och Hälsingetidningar.