Utarma inte sjukvården på landsorten

Under flera år har diskussionen om mindre sjukhus vara eller icke vara dominerats av centraliserings- och stordriftstankar. 2015 presenterade ett betänkande Koncentrera vården för patientens bästa, en utredning vars sanning var att minst 500 liv varje år skulle räddas genom centralisering. Sanningen gick hem hos minister, riks­dags­leda­möter och i dess förlängning även landstingsledamöter.

Det var ett förslag som av en händelse passade som handen i handsken i regeringens ambition att centralisera Sverige i väsentligt färre län och landsting och därmed en centraliserad vård generellt. En utredningen som sågats med fotknölarna när underlaget visats sig vila på allt annat än solid grund och för att utredningen skulle kunna visa på vad den skulle, blev det lite hittepå med patienter som inte hörde dit och dödsfall som räknats dubbelt.

En sanning som numer lett till en drastisk omorganisation av svensk sjukvård. En sjukvård där bedömare menar att nackdelarna av centralisering blir allt tydligare med längre väntetider på universitetssjukhusen, uppdelade vårdprocesser och en frustrerad vårdpersonal! En centraliseringen som med med största sannolikhet kommer att förvärra bristen på kontinuitet, och bidra till en ohållbar situation på många håll i landet.

I vårt län har vi under tid sett att det mesta som går centraliseras till Gävle med ett litet undantag av Hudiksvall och ett ännu mindre undantag i Bollnäs.

Samtidigt har vi i lokalmedia under våren kunnat läsa på ledarsidorna, Arbetarbladet 28 maj, hur ledarskribenten Jenny Wennberg raljerar och ondgör sig över att lantisarna, dvs Gävleborgarna, har mage att ställa krav på närhet till hälso- och sjukvård, vård av hög kvalitet och specialitet. Ledarskribenten Wennberg, likt regeringsföreträdare, smyger in behovet av centraliserade regioner som ett motiv till centraliserad vård.

För patienterna betyder det som Arbetarbladets ledarskribent förordar en ökning av sjukvårdsresor och längre väntetider för många gånger livsnödvändig vård. En ökad centralisering i kombination med en underbemannad primärvård kommer givetvis att försämra tillgängligheten.

Är det den rödgröna regeringens mål – utarma sjukvården på landsorten?

 

Artikel publicerad i bl.a Hälsingetidningar och Arbetarbladet