Svar till; Magnus Jonsson (S) och Eva Bäckman: Ockelbo växer- och behöver möta framtiden med bra politik!

I ett försök till att locka väljare från de egna leden skriver kommunalrådet i Ockelbo Magnus Jonsson (S) tillsammans med, socialdemokraternas stödorganisation, kommunals representant Eva Bäckman att man gjort ett handslag för att göra kommunen attraktiv som arbetsgivare för de anställda som tillhör kommunal.

Men för att göra en arbetsgivare attraktiv måste man arbeta med sådan som gäller alla anställda, inte bara kommunals medlemmar. För visst är det väl så att exempelvis alla anställda inom kommunen redan idag har möjlighet till kompetensutveckling på betald arbetstid, eller har kommunen inte hunnit dit än?

Jag har i andra sammanhang gett uttryck för vad jag tror är framgångsreceptet för få engagerade och lojala medarbetare och en attraktivt och omtyckt arbetsplats! Och vilken arbetsgivare vill inte det?

Jag menar att de arbetsgivare som vill vara säkra på att locka till sig de – för dem – bästa medarbetarna och få de som redan är i verksamheterna att stanna kvar måste upp på tå och visa sitt engagemang. Alla vet att det är inte bara lön och förmåner som gör att anställda trivs och presterar bra. Att kunna erbjuda en kultur med tydliga värderingar, inspirerande ledare och kollegor och utmanande arbetsuppgifter är vad som krävs för att kunna locka till sig rätt talanger och få dem att utvecklas.

Som arbetsgivare måste man inte bara engagera sig i mål och strategier av ekonomiska mått. Man måste även ha ett klimat där man lyssnar på individen, inte bara lyssna och göra, utan även se och förstå. När en medarbetare eller individ känner att min arbetsgivare ser faktiskt mig som individ och inte bara min del i en grupp skapar vi ett förtroende. Detta förtroende både syns och märks utåt, glimten i ögat och leendet på läpparna hos en individ när denne talar om sitt jobb, det signalerar attraktiv arbetsgivare.

Men när man på traditionellt socialistiskt sätt, och under årtionden, envisas med att kollektivisera medarbetarna istället för att se dem som individer tror jag förutsättningarna för att lyckas bli en attraktiv arbetsgivare dessvärre är minimala.

Vill man verkligen att kommunen ska bli en attraktiv arbetsgivare, är det bäst att man börjar med att städa från toppen.  För att starta en välbehövlig förändringsresa – rösta på något annat än de rödgröna alternativen i valet!

 

Artikel publicerad i bla Arbetarbladet