Den politiska majoriteten behöver granskas om hur den belönar sig själva med ersättningar.

I en ledare i Arbetarbladet den 11 november ger Jenny Wennberg en kristall klar syn på hur skattepengarna i Ockelbo används, “ hade kommuner kunnat vara med i programmet Lyxfällan skulle Ockelbo vara en självskriven programdeltagare”!

Nu är det inte bara pengarna till Wij trädgårdar som i högsta grad är diskutabelt. Den politiska majoriteten behöver även granskas om hur den belönar sig själva med ersättningar.

I kommunen finns en så kallad oppositionsersättning, vilket ska ge den politiska oppositionen möjligheter att avsätta tid för få insyn i den kommunala verksamheten.

Nu är det lätt hänt att tro att det bara är de fem partier, alla andra förutom Socialdemokraterna och Centern, som inte samarbetar för att få en stabil politisk majoritet som kan få oppositionsersättning!

Men nej så är det inte; för även partier som ingår i en politisk majoritet får detta – hur orimligt det än låter! Ena stunden är exempelvis Centern i majoritet när makten talar men när pengar ska delas ut är Centern, påpassligt nog, helt plötsligt ett oppositionsparti!

I skattebetalarna och medborgarnas ögon borde det rimma illa att det på detta tveksamma sätt går att få tillgång till kommunala medel.

Då den politiska majoriteten, S+C, under lång tid drivit regelverket som tillåter detta, går det inte att se på något annat sätt än att Socialdemokraterna betalar Centern med skattepengar!

Som fritidspolitiker i Ockelbo har jag lyft denna fråga i fullmäktige, senast 2014, – givetvis utan gehör och förståelse men när det kom till beslut röstade jag för att den här typen av internt belöningssystem måste bort. I sann Lyxfällan anda borde det också försvunnit, för skattepengarna måste gå till bättre saker.

Och till skillnad från Mikael Rickfors som sjöng att han skulle köpa vingar för pengarna och flyga ut över ängarna undrar jag om inte S är lite godissugna, för de köper ju Center för pengarna!

 

Artikel publicerad i Arbetarbladet