Svar till Insändare: Har du belägg för att kommunismen har 100 miljoner offer, Mörtman?, Larz Gustafsson, Gävle, AB 6 aug.

Hos myndigheten Forum för levande historia kan den intresserade läsaren finna mycket matnyttigt material som beskriver kommunistiska regimers brott mot mänskligheten. Där finns även mycket informativt material som kan användas i skolan för att sprida kunskap om kommunismens brott mot mänskligheten.

Vidare kan även Kommunismens svarta bok skriven av Stéphane Courtois mfl fånga ett intresse där en beräkning av kommunismens offer är uppemot 100 miljoner människor, även om det finns de som hävdar att siffran är högre än så!

I boken Death by government av Rudolph J Rummel, fd professor i statsvetenskap vid University of Hawaii, finns liknande, fast ännu större, beräkningar över kommunismens offer.

Men hur kommer det sig att frågan om kommunismens offer verkar vara kontroversiell, kanske inte i just denna insändare men i övrigt?  När det gäller de brott som den andra av 1900-talets två dominerande totalitära ideologier, nazismen, har begått råder det inga frågetecken, förutom bland obskyra förintelseförnekare. Men när kommunismens brott kommer upp till diskussion rycker avant-gardet ut till försvar och förminskar offren.

Det är som att historien, förbrytelserna och de många offren inte riktigt tas på allvar.

 

Artikel publicerad i Arbetarbladet