Svar till Ove Lennström, Mörtmans svammel om koldioxidens kompenserande förmåga är nonsens, GD 28 augusti

Till att börja med måste jag ge Ove Lennström rätt – det finns en sak jag aldrig kommer lära mig, och som tydligen andra som han refererar till kan, nämligen se koldioxid!

Vidare skriver Lennström att det brinner i Amazonas, och dess regioner får jag anta att han menar, och Ja det brinner men det gör det varje år! Enligt Nasa verkar det som att det brinner något mer än normalt i delstaterna Amazonas och Rondônia och något under det normala i delstaterna Mato Grosso och Para. Om det nu brinner så är en rätt rimlig fråga – varför brinner det? Lennström utgångspunkt verkar vara på grund av klimatet!

Enligt Brasilianska medier så har exempelvis en grupp bönder i delstaten Para haft “day of fire” där man simultant startar bränder, ganska många dessutom. Nu är nog de ensamma om att skövla regnskogen och de gör det väl på grund av klimatet!

600 personer dog 2018 i Sverige på grund av rubbad balans i värmeregleringen som följd av extremt väder skriver Lennström vidare.  Enligt Läkartidningen var det åtta procent fler som dog, under perioden vecka 27-31, än under 2017 och till och med fler än Lennströms 600 nämligen 635 personer. Folkhälsomyndigheten observerades mycket riktigt en förhöjd dödlighet under sommaren 2018, men de bedömde att det inte finns tillräcklig information för att kunna avgöra hur stor andel av överdödligheten som kan kopplas till värme!

Lennström skriver vidare att jag borde lyssna på forskarna. Vilka forskare då? De medialt utnämnda, och i många fall självutnämnda, klimatexperter som florerar i den svenska mediala ankdammen eller forskare utanför Sverige?

Kanske de över 100 italienska forskare som nyligen i en appell till italiens regering och myndigheter kom med ett klargörande om att koldioxid är i sig ingen miljöbov utan tvärtom en nödvändig förutsättning för livet på vår planet. Att människan skulle orsaka en global uppvärmning är en tes som inte har bevisats, som bara stöder sig på klimatmodeller, komplexa dataprogram som benämns General Circulation Models, GCM.

Kanske de över 31000 amerikanska forskare som tidigare uppvaktat sin regering med samma budskap. Eller de europeiska forskare som nu förbereder en deklaration till EU med samma tema?

Jag vet vilka jag lyssnar på och skulle vilja lära mig mer av!

 

Artikel publicerad i Gefle Dagblad