Jordens förträfflighet

Det var en gång i en liten småskola på landet där den nya lärarinnan, på sitt första pedagogiska uppdrag sedan utbildningen i storstaden, en morgon kommer in till sin klass med andan i halsen och utbrister – barn, barn något hemskt har hänt!  Träden håller på att tappa sina löv, skynda er – ta med klister så klistrar vi fast löven igen!

Varvid lilla Pelle snabbt räcker upp handen och säger fröken, fröken min pappa säger att löven växer ut igen på våren, det är naturen själv som gör att löven trillar av!

Sensmoralen i denna lilla berättelse är att jorden påverkas av många andra troligen större och mer komplexa faktorer, än den mänskliga, såsom solens aktivitet, fördelningen av atmosfärisk vattenånga och moln, atmosfäriska- och ocean-cirkulationsmönster, vulkaners aktivitet och förändringar i jordens omloppsbana.

 

Artikel publicerad i Arbetarbladet.