Kommunalt miljöstrategiskt program – fullt av hittepå och gissningar

Vid kommunstyrelsens möte den 27 april kritiserade jag på mycket goda grunder det miljöstrategiska programmet. Ett politiskt dokument som tidigare varit uppe i tillväxtutskottet och där stött på kritik.

Det var tyvärr länge sedan jag läste ett så pinsamt dåligt dokument, fullt av hittepå, spekulationer, vinklingar, gissningar och som det verkar med ett förakt till empirisk vetenskap och av historien!

Det liknar mest ett propagandamaterial för vilken miljömarxistisk gruppering som helst!

Som första punkt i programmet kommer en saga om vilken värld vill du leva i. Med ett spekulativt begrepp som ”Overshoot day” vilket bygger ett s.k. ekologiskt fotavtryck. Det så kallade fotavtrycket räknas fram av miljöpopulistiska Global Footprint Network enligt en noga uttänkt skrämselformel där de försöker räkna fram hur mycket vi konsumerar i relation till hur mycket jorden kan producera per år.

Dessa fotavtryck uppdelat i 6 olika områden: fiske, odlad mark, skogsproduktion mm, (built-up land, carbon, cropland, fishing grounds, forest production och grazing land). Inom alla dessa områden ligger avtrycken under vad jorden kan producera utom för just det område som kallas Carbon/kol.

Kol som förutom att det är grundämne 6 i det periodiska systemet också är universums fjärde vanligaste atom. Den mänskliga kroppen består dessutom av nästa 20% kol. Det är denna post som gör att miljöpopulisterna spekulativt anser att vi förbrukar mer resurser än vad jorden kan erbjuda.

Detta tycker den politiska majoriteten är en lämplig inledning på ett kommunalt program, tyvärr fortsätter resten av programmet i en liknande anda!